sierpnia 27, 2018

GUGELHUPF CZYLI AUSTRIACKA BABKA Z MORELAMI

W Austrii najpopularniejszymi owocami są morele. Morele znajdziemy w słodkich wypiekach: w całości lub w postaci gęstej marmolady. Gugelhupf to ciasto w kształcie babki, która może być pod postacią ciasta drożdżowego czy piaskowego. Może być z dodatkami lub bez. Obraz Austrii to babka z morelami z dodatkiem orzechów. Smakuje nieziemsko!
Składniki:
5 jajek
160 g masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g cukru
120 g zmielonych orzechów laskowych
120 g mąki pszennej
9 moreli

Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z masłem, solą, skórką cytrynową, cynamonem, cukrem waniliowym oraz połową ilością cukru, orzechów. Dodajemy mąkę oraz pozostałe orzechy i miksujemy na gładką masę.

Białką z cukrem ubijamy na sztywno. Dodajemy pianę z białek do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Morele kroimy na pól. Wyjmujemy pestki.

Formę do babki (u mnie keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wylewamy 1/3 ilość ciasta. Układamy na ciasto połowę moreli. Na morele wykładamy 1/3 część ciasta i na to pozostałe morele. Przykrywamy je ostatnią, pozostałą częścią ciasta.Babkę pieczemy przez 45 minut w temp 160 st C. Podczas pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy babka się upiekła. Jeżeli patyczek jest suchy - ciasto jest gotowe.

15 komentarzy:

  1. Ta babka ma śliczny pomarańczowy kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam ciasta z morelami.Czy zamiast orzechów mogłabym użyć migdałów?

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie mogę się doczekać, kiedy ruszy moja nowa kuchnia. Wtedy na pewno upiekę Twoje ciasto, bo wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeju ale nabrałam ochoty na to ciasto sąsiadów! Musi mieć pięny zapach, owoce wydłubywałabym w całości! Do kawy z mlekiem, w ogrodzie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie :) bardzo lubię takie ciasta z owocami, a morele świetnie sprawdzają się w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To kultowe austriackie ciasto.
    Może jeszcze zdążę upiec zanim skończą się morele...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie morelowo ❤️ aż mam ochotę upiec słodkie co nieco z morelkami, póki jeszcze są 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada swietnie! i ten kolor! chetnie wyprobuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki cudny kolor! Uwielbiam morele, zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czyli austriacka, bo morele??? Zakręcone to ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to jest przepis na tą babkę... z orzechami, morelami. Taki typowy, tradycyjny. Jak dodasz do swojego przepisu na babke morelę to babka też wyjdzie pyszna :)

      Usuń
  11. U mnie w tym roku brzoskwiń jest tak dużo, że zastąpiłabym je morelami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.