Zupa krem z szpinaku i cukini na mleku kokosowym z soczewica



Składniki :
- 2 średnie  cukinie
- pęczek koperku
- 500 g szpinaku rozdrobnionego 
- szklanka soczewicy zielonej 
-  200 ml mleka kokosowego
- opcjonalnie sól i pieprz
- uprazony słonecznik do posypania

Przygotowanie :

Soczewice płuczemy na sitku. Zalewamy 4 szklankami wody i zagotowujemy. 
Dodajemy obrana pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. 
Dodajemy szpinak, dolewamy ponownie 4 szklanki wody, zagotowujemy. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu 5 minut.
Blendujemy, doprawiamy do smaku, dodajemy poszatkowany koperek
Posypujemy przed podaniem uprazonym slonecznikiem.


Komentarze

Popularne posty