BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Wyobraźcie sobie, że Wasz Ukochany wstaje z łóżka zanim Wy się przebudzicie... 
...a Was Kochane Kobiety budzi zapach świeżych domowych bułeczek 



SKŁADNIKI (12 bułeczek):

  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 1050
  • 20 g drożdży 
  • 340 g letniej wody
  • 1 1/2 - 2 łyżeczek soli
  • dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie lepkie (około 3 minuty). Następnie wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce przykrytej folią spożywczą w lodówce na co najmniej 10-12 godzin.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C. Blachę przykrywamy papierem do pieczenia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i odcinamy za pomocą łyżki 12 części. Raz po raz można zanurzyć łyżkę w mące, aby było łatwiej odcinać kolejne porcje. Każdą porcję kładziemy na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia. Wierzch można obsypać ulubionymi ziarenkami. 

Pieczemy 20 minut, aż bułeczki się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika chłodzimy je na drucianej kratce. 

Bułeczki mają nieregularne kształty, każda jest inna i wyjątkowo smaczna! :)

Smacznego! 
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz