Meksykańska zupa, która jest lekko słodka i lekko pikantna, podana z grillowaną kukurydzą i rozpływającym się w ustach pikantnym serem cheddar. Moje ulubione smaki :) Dziś chcę Wam pokazać jak przygotować taką zupę w zaledwie 15-20 minut. Cały sekret tkwi w tym, by jako bazę do zupy wykorzystać Sos Meksykański Łowicz. Lubię kreatywnie wykorzystywać tego typu dodatki. Makaron polany gotowym sosem też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego.
A Wy jak wykorzystalibyście gotowy sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie „Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując niebanalną potrawę. Wystarczy dołączyć do serwisu uwielbiam.pl, przygotować niebanalną potrawę z wykorzystaniem dowolnego sosu Łowicz, zrobić zdjęcie i dodać swój przepis. Zachęcam do zawalczenia o świetne nagrody przygotowane przez Łowicz oraz Russel Hobbs i trzymam kciuki :)
Konkurs trwa od 22.08 do 11.09.2018 a wygrać możecie Multicooker Cook@Home Russell Hobbs wraz z zestawem produktów Łowicz. Dwie osoby zdobędą wyróżnienie – Stainless Steel Blender Kielichowy 2w1 Russell Hobbs wraz z zestawem produktów Łowicz, natomiast 7 osób nagrody dodatkowe czyli zestawy produktów Łowicz :)
3 porcje:
- słoik Sosu Meksykańskiego Łowicz (350 g)
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- 2 kolby kukurydzy (młodej lub już ugotowanej)
- łyżka oleju
- łyżeczka wędzonej papryki
- posiekana natka pietruszki
- ok. 80 g pikantnego sera cheddar
- opcjonalnie posiekana papryczka chili
- cząstki limonki do podania
Sos Meksykański Łowicz przekładamy do garnuszka i zalewamy bulionem.
Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
W tym czasie gotujemy kukurydzę.
Miękką smarujemy olejem wymieszanym z wędzoną papryką i posiekaną natka pietruszki.
Grillujemy z każdej strony.
Zupę nakładamy do miseczek.
Do każdej porcji dodajemy pokrojoną, grillowaną kukurydzę, posypujemy startym cheddarem i opcjonalnie dodajemy chili.
Smacznego :)
1 komentarz
Fajny pomysł na zupę :)