Lekkie ciasto z brzoskwiniami - przepyszne :)

24 sierpnia 2018

Ciasto powstało całkowicie spontanicznie, jedynie co zaplanowałam to wykorzystanie wymagających już zużycia brzoskwiń. Połączyłam je z mieszanką płatków, dokładnie gotowym musli, które mam na tę chwilę pod dostatkiem 😎 Końcowy efekt przeszedł moje oczekiwania, bo ciasto wyszło bardzo smaczne. Jest wilgotne, lekko zbite, ale też nieco kruche, delikatnie słodkie z wyczuwalnym dodatkiem koksowym smaków. Myślę, że może także dobrze się sprawdzić jako śniadanie, a dokładnie coś w rodzaju pieczonej owsianki. 




Składniki:

Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie pokrój w małą kostkę i wymieszaj z cukrem kokosowym oraz sokiem z cytryny.
  2. Płatki zmiel na mąkę (możesz użyć różnych płatków, niekoniecznie takich samych jak ja, może to być mieszanka owsianych z orkiszowymi, gryczanymi - po prostu wykorzystaj to co masz akurat w szafce). 
  3. Kolejno płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Nie koniecznie mikserem, wystarczy łyżka. 
  4. Do masy przełóż brzoskwinie razem z sokiem, który puściły i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wyłóż ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35 minut, do suchego patyczka. 
  6. Śmiało możesz kroić jeszcze ciepłe, bo takie według mnie smakuje najlepiej. 

2 komentarze

  1. Tak mi się właśnie skojarzyło - z taką pieczoną owsianką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli z brzoskwiniami to porywam ;) Moje ulubione owoce :D

    OdpowiedzUsuń