15 minut – tyle czasu wystarczy, żeby przygotować niesamowicie lekkie, a przy tym sycące i pachnące latem danie. Podstawę stanowi kuskus, kasza wymyślona przez nomadów, która świetnie sprawdzi się w kuchni każdego, komu brakuje czasu na wszystko.

Czas przygotowania: 10-15 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 bardzo duże

W poezji i literaturze można wyróżnić pewien kierunek poświęcony jedzeniu, konkretnym potrawom i produktom. W Polsce nie jest on przesadnie rozwinięty, jeśli nie liczyć opisu biesiad w „Panu Tadeuszu” i wierszy Jana Brzechwy („Jak pan może panie pomidorze”).

Przepięknym przykładem, jak o jedzeniu można pisać jest wiersz Abu Abd Allaha bin al-Azraki, średniowiecznego zarządcy Granady „Rozmawiaj ze mną o kuskusie, to szlachetna i wytworna potrawa”. Czy można lepiej uhonorować jedzenie, które, dodajmy, powstało jako strawa biedaków, danie instant do szybkiego przygotowania dla ciągle będących w ruchu nomadzkich plemion beduińskich?

Kasza dla zabieganych

Kuskus jest specyficznym rodzajem kaszy, będącej wytworem rąk ludzkich. To granulat zrobiony z odpadów twardej pszenicy durum, namoczonych, podsuszonych i otoczonych mąką. W sklepach sprzedawany jest w postaci podgotowanej, która wymaga już tylko bardzo krótkiej obróbki cieplnej.
Kuskus tak samo dobrze sprawdza się w kuchni nomadów jak i w kuchni zbieganych mieszkańców prowadzących osiadły tryb życia. To przyjaciel wszystkich, którym brakuje czasu na wszystko, w tym na gotowanie.
Dzisiaj proponujemy Wam przepis na danie w rodzaju instant: wystarczy zamieszać kilka składników i gotowe. W przepisie występują krewetki, jeśli ktoś nie lubi owoców morza, lub nie ma na nie ochoty, może wykorzystać gotowane, lub pieczone mięso z kurczaka.

Kuskus z pomidorami i boczkiem

Ważnym składnikiem dania są pomidory. Jeśli macie sposobność kupcie różne rodzaje pomidorów: koktajlowe, malinowe, truskawkowe, wszystkie jakie znajdziecie. Każda odmiana ma swój smak i wszystkie zamknięte w jednym garnku tworzą super kompozycję smakową.
W przepisie występuje bekon – można z niego zrezygnować, ale dodaje on potrawie przyjemny słony, dymny posmak.

Przepis inspirowany blogiem Halfbakedharvest.

Składniki:

  • 250 g surowych krewetek
  • 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki 
  • 4 plastry bekonu
  • 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 szklanka wina
  • 2 szklanki kuskusu
  • Sok z 1 limonki
  • Szklanka liści bazylii

Przygotownie:

Krok 1 

Rozgrzej w szeroki rondel i wyłóż na niego 4 plastry boczku. Smaż do momentu aż bekon stanie się chrupki – 5-7 minut. Zdejmij z rondla

Krok 2

Na wytopiony tłuszcz wyłóż obrane z pancerzyków krewetki. Smaż 2 minuty . Dodaj do nich czosnek, przesmaż chwilę, a następnie pomidory, tymianek i sos sriracha. Duś całość przez 2-3 minuty. 

Wlej szklankę wina, zagotuj. Wysp kuskus, zamieszaj, przykryj i gotuj 5-7 minut aż kuskus będzie miękki. Jeśli kasza jest zbyt gęsta rozrzedź wodą.

Skrop sokiem z limonki, dodaj porwane liście bazylii.