Wieprzowina po myśliwsku

Wieprzowina po myśliwsku
Wieprzowina po myśliwsku

Wieprzowina po myśliwsku to pyszne, aromatyczne mięso duszone w pachnącym lasem sosie. Danie jest idealne na niedzielny obiad! Jego przygotowanie wymaga nieco uwagi, ale efekt wychodzi bardzo zadowalający i z pewnością wynagrodzi poświęcony czas.

W przepisie, który prezentuję wykorzystałam karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej karkówki albo schabu, albo z łopatki czy szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki.

Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków.

Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku:

  • 250 g karkówki
  • 250 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 2 niezbyt duże ogórki kiszone
  • 15 g suszonych grzybów
  • około 1,5 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz

Przygotowanie

Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na godzinę. Mięso myjemy, suszymy i kroimy w plastry grubości około 3 cm. Następnie każdy plaster kroimy na pół, albo na 3 porcje i lekko rozbijamy, tak aby wyszły nam niewielkie kotleciki. Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, w trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Kiedy mięso i cebula będą podsmażone, na patelnię wlewamy szklankę bulionu, a także dodajemy po kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na małym gazie około pół godziny, następnie jeśli cały bulion odparuje wlewamy kolejne pół szklanki. Mięso dusimy pod przykryciem jeszcze jakieś 15 minut, aż stanie się miękkie. Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy wraz z wodą, w której się moczyły na patelnię. Dodajemy również sos sojowy, zioła i przyprawy. Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, a sos z bulionu i wody z moczenia grzybów zredukowany, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę ogórki. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Wieprzowina po myśliwsku
Wieprzowina po myśliwsku
Wieprzowina po myśliwsku
Wieprzowina po myśliwsku

Inne przepisy na wieprzowinę:

Schabowy Po Królewsku – Przepis Na Obiad

Gulasz Z Karkówki Z Warzywami

Wieprzowina Pieczona Z Marchewką I Cebulą

Wieprzowina Z Marchewką

Sos Z Karkówki

Print Friendly, PDF & Email