piątek, 24 sierpnia 2018

Sałatka ze śliwkami i gruszką


Sałatka z owocami w roli głównej i piersią kurczaka. Do panierki użyłam nasiona słonecznika bo są zdrowsze niż tradycyjna panierka. Sałatkę można spakować w pudełko do pracy. Na lunch będzie idealna. Bardzo często robię takie sałatki na lekki obiad. Dodawajcie sezonowe owoce nie tylko do deserów. 




























mięso:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 jajko
olej rzepakowy

sałatka:
1/2 opakowania roszponki
1 kiść winogrono ciemne
5 śliwek dużych
4 pomidory suszone
1 gruszka
pieprz czerwony
sos vinaigrette
70 g sera camembert
masło klarowane
natka pietruszki

Mięso:
Pierś z kurczaka posypuję solą, pieprzem i przyprawa do kurczaka i odstawiam na godzinę do lodówki. Słonecznik rozdrabniam w misie blendującej ale nie na proszek. Pierś obtaczam w rozbełtanym jajku, potem w słoneczniku. Ręką mocno dociskam panierkę. Pierś smażę na rozgrzanym oleju, a jak się usmaży i przestygnie kroję na plastry.

Sałatka:
Roszponkę układam na talerzu, dodaję pokrojone suszone pomidory. Gruszkę kroję na ćwiartki, śliwki na pół i przesmażam na maśle klarowanym na patelni grillowej. Dodaję do sałatki, winogrono także, oraz kawałki sera. Sałatkę podaję z kurczakiem, posypuje pieprzem czerwonym, natką pietruszki i polewam sosem.

1 komentarz:

  1. Wspaniała!
    Bardzo lubię połaczenie słodkich owoców i wytrawnego sera.
    xxx

    OdpowiedzUsuń