Galette to prosta, rustykalna tarta z kruchego ciasta, z całymi kawałkami owoców. Wygląda wspaniale, nawet jeśli nie jest perfekcyjna, ma w sobie niesamowicie dużo domowego uroku! I nie uwierzycie jak prosto ją przygotować i jak niewiele składników będziecie potrzebować. Najprostsze na świecie kruche ciasto bez jajka zawsze się udaje, do tego plasterki pachnących, sezonowych śliwek, pół godzinki i na stół wjeżdża idealny deser na późne lato i początek jesieni. Dla podtrzymania jesiennego klimatu możecie dodać szczyptę rozgrzewającego cynamonu. A chcącym zatrzymać lato na trochę dłużej, proponuję podanie jej z gałką waniliowych lodów :)
Tarta galette ze śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
► śliwki węgierki [300 g / ok. 23 sztuki ]
► mąka pszenna [200 g / 1 i 1/2 szklanki]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► cukier [70 g / 6 łyżek]
Dodatkowo
► lodowata woda [5 łyżek]
Przygotowanie
- Zimne masło posiekać z mąką i 3 łyżkami cukru. Dodawać po 1 łyżce zimnej wody i zagnieść szybko do uzyskania zwartej kuli z ciasta.
- Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 15 minut. W międzyczasie umyć i pokroić śliwki (najlepiej sprawdzają się tu podłużne paseczki, każdą połówkę śliwki kroję na 3-4 paski).
- Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 1 cm. Na środku w okręgu wysypać pozostałe 3 łyżki cukru (można najpierw odcisnać obrys małego talerzyka, żeby wyszło nam idealne koło). Na cukier wyłożyć ,,na zakładkę” kawałki śliwek. Opcjonalnie można posypać owoce cynamonem.
- Pozostałe brzegi ciasta nałożyć na owoce, aby powstała rustykalna tarta. Nie ma co się przejmować, jeśli nie będzie idealna – taki właśnie jej urok :)
- Piec przez 25 w 180 stopniach (grzanie góra-dół), przed pieczeniem brzegi ciasta można posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem (opcjonalnie). Gotowe ciasto przestudzić i podawać na ciepło lub zimno, solo, z lodami, lub delikatnie oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
1 komentarz
No cóż… Piecze się 💟