środa, 22 sierpnia 2018

Gruszki na słodko-kwaśno

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To drugi z nich.













Składniki

  • 1,5 kg gruszek
  • 300 g cukru
  • 3 szklanki octu z białego wina
  • 1 cytryna
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 1 łyżeczka goździków

    Przygotowanie

    1. Gruszki obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne, miąższ owoców pokroiłem na cząstki. W rondlu zagotowałem ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił.
      Gruszki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie pokrył owoce. Szczelnie zamknąć, wstawiłem do szerokiego garnka. Wlałem tyle wody, aby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzowałem w temperaturze 90 stopni ok. 30 minut.

2 komentarze: