środa, 22 sierpnia 2018

Zapiekanka na puree ziemniaczanym z kiszoną kapustą i mięsem


Pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i świetnie doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej.

Składniki:

850g ziemniaków
1/2 szklanka mleka
1 łyżka masła
500g kiszonej kapusty
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
 450g mięsa mielonego z łopatki
100ml bulionu drobiowego
100g śmietany 180%
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka kminku
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem.

3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, podlać bulionem i smażyć na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, śmietanę, musztardy, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Całą powierzchnię naczynia pokryć puree, wyłożyć kapustę, a przy ściankach dookoła naczynia na kapuście wycisnąć rozetki z reszty puree. Na środku wyłożyć mięso z cebulą i papryką.

5. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.






2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń