KUCHNIA

Bezglutenowe placuszki z cukinii

Cała moja rodzina pokochała wszelkiej maści wytrawne placuszki. Ostatnio zrobiłam  ryżowe placuszki z cukinii i okazały się absolutnym hitem, zwłaszcza Miśka sobie je upodobała, a jak wiecie jej miłość to makaron.

Na zdjęciach widzicie kabaczka, który również bez problemu nadaje się do wykorzystania, tyle że należy usunąć pestki jeśli są zbyt duże. Ogólna zasada przy tego typu placuszkach  to warzywa i ryż/kasza w stosunku mniej więcej  1:1, do tego ciut mąki i mielonego siemienia lnianego. Podsumowując: na 1kg ugotowanego ryżu – 1 kg warzyw, 100 g mąki i 50 g siemienia  i wszytko pięknie się trzyma .

Składniki podałam na około 16 sztuk, bo podaję je tylko z jakąś sałatką, czyli na 1 porcję 2/3 placuszki . Poza tym masę można przechowywać kilka dni w lodówce i smażyć tuż przed podaniem, lub jeść na zimno.

ps. Placuszki podałam z fasolką duszoną w pomidorach z tego przepisu: Vegano Italiano, czyli jak z 3 składników wyczarować najlepszy obiad na świecie

Składniki na 16 sztuk (2-3 na porcję)

około 300 g ryżu ugotować (po ugotowaniu waga około 1 kg)

1,2 kg cukinii lub kabaczka

1 cebula, a najlepiej kawałek pora

pęczek ulubionej zieleniny (u mnie pietruszka)

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

100 g maki bezglutenowej (u mnie była to kukurydziana)

łyżeczka kurkumy

łyżeczka granulowanego czosnku

*opcjonalnie łyżeczka mieszanki garam masala

sól

olej do smażenia

Przygotowanie:

Do ugotowanego ryżu dodaj startą na tarce o grubych oczkach cukinię.

Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj pozostałe składniki.

Smaż na złoto z obu stron (każda strona około 5 minut na małym ogniu).

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *