Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek

Szybkie i smaczne danie na kurkowy czas. Do sosu najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego lub warzywnego. Jeżeli takiego nie mamy, możemy wspomóc się kostką bulionową lub użyć po prostu wody. Podawałam mięso z grzankami z chleba i było to bardzo smaczne zestawienie. Polecam!




składniki (2 porcje)
ok 250 g  polędwiczki wieprzowej

sos
200 g kurek
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
łyżka koperku
1 szklanka bulionu mięsnego + dodatkowo 1/2 szkl
ok 100 g śmietany 18%

olej i masło do smażenia

przygotowanie
Kurki opłukać i oczyścić. Ja najczęściej stosuję metodę z gorącą wodą ( klik ). Większe podzielić na pół. Odstawić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Smażyć na średnim ogniu ok 5 minut. Dodać kurki, smażyć mieszając ok 7 minut. Dodać łyżkę koperku i szklankę bulionu, gotować na małym ogniu do czasu przygotowania mięsa  - 10 minut.
Oczyszczoną z błon polędwiczkę pokroić w cienkie plastry ( ok 7 - 8 mm), każdy plaster lekko ugnieść ręką, lekko posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oleju z dwóch stron na złoto - po 3 minuty z każdej strony. 
Śmietanę przełożyć  do kubka. Zagotować 1/2 szklanki bulionu ( najlepiej na patelni na której smażyliśmy mięso), powoli dodawać do śmietany, energicznie mieszając widelcem, aby śmietana się nie zważyła. Tak zahartowaną dodać do sosu. Dodać do sosu mięso, chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub z tostami z chleba. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary