Warzywa w kremowym sosie z tofu :)

22 sierpnia 2018

Pomysł na wykorzystanie kostki tofu jako sosu zrodził się z powodu posiadania sporego zapasu tego wegańskiego produktu, a to wszystko dzięki obszernej ofercie marki Look Food, która to wprowadziła wiele różnych wariantów smakowych ekologicznego tofu (sami sprawdźcie TUTAJ). Do sosu postanowiłam przygotować aromatyczną mieszankę akurat dostępnych u siebie warzyw. Z powodzeniem możesz pominąć jakieś warzywo lub dodać inne, a z pewnością i tak wyjdzie Ci pyszny miks. Takie warzywa są ciekawym dodatkiem do posiłków, możesz wzbogacić je także o kaszę czy makaron. Całość jest wegańska i bezglutenowa. 


Składniki (4-6 porcji):
  • 1 średnia dynia
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 4 duże marchewki (u mnie różne kolory)
  • papryczka chilli (w wersji łagodnej pomiń ten składnik)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (Look Food)
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • przyprawy: sól, curry, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czosnek granulowany, mieszanka ziołowa 
Sos:
Dodatkowo:

Przygotowanie:
  1. Dynie i cukinię oczyść ze środka, z pestek. Następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę/paski lub inne preferowane wielkości. Istotne, aby nie były zbyt duże.
  2. Na patelnię wrzuć wszystkie warzywa i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 35 minut. Nie trzeba dodać wody, bo pojawi się ona naturalnie z warzyw. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni. 
  3. W międzyczasie przygotuj sos miksując pomidory z tofu na w miarę możliwości gładką masę. 
  4. Po upływie 35 minut duszenia warzyw dodaj przyprawy, syrop klonowy, a także wlej zmiksowany sos i gotuj całość jeszcze ok. 15 minut. 
  5. Gotowe danie wymieszaj z oliwą z oliwek i posyp płatkami drożdżowymi. 

3 komentarze

  1. Ciekawy pomysł na to, żeby tofu zblendować z pomidorami i tym samym zagęścić sos :D Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham tofu za jego uniwersalność :) Sosu jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń