Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 21 sierpnia 2018

Knedle serowe z morelami

Knedle uwielbiam, zresztą jak i każde inne tego typu dania z owocami. Gdyby nie to, że żaden z moich trzech chłopaków nie lubi połączeń owocowych w obiadach, to robiłabym je częściej. Póki co, dla siebie samej, to tylko naprawdę sporadycznie i minimalną ilość.
Tym razem postanowiłam wykorzystać morele, które kupiłam z myślą o "przegryzce" dla Synów, ale ani jednemu, ani drugiemu nie posmakowały. Oczywistym było więc, że knedle też nie staną się obiektem ich westchnień. A niech żałują! Bo o ile z samą morelą zrobiłam kilka i były "średnie", tak te z rodzynkami były naprawdę smaczne! 


 
Składniki na ok 12-15 sztuk:

1 kostka twarogu półtłustego (250g)
Ok 200g mąki pszennej
1 jajko
½ łyżeczki soli
12-15 sztuk moreli
3 łyżki rodzynek

Sos śmietankowo-miętowy:

150ml kwaśnej 18% śmietany
Garść liści mięty (bez łodyżek)
1 łyżeczka cukru pudru lub drobnego cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Morele myjemy, osuszamy. Nacinamy i usuwamy pestkę, a w jej miejsce wkładamy kilka rodzynek. Odkładamy na bok i przygotowujemy ciasto.
Ser rozdrabniamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrobione ciasto może lekko się kleić do dłoni, ale im więcej mąki damy- tym będą twardsze, więc nie przesadzajmy. Formujemy wałek i dzielimy na 12-15 części (zwróćcie uwagę jak wielkie są Wasze morele- moje były małe, więc 15 sztuk wyszło spokojnie). Każdą część rozpłaszczamy, układamy na środku morelę i sklejamy do środka. Dłonie delikatnie oprószamy mąką i rolujemy knedla nadając mu piękny, okrągły kształt. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i delikatnie mieszamy od spodu drewnianą łyżką, by się nie przykleiły. Od momentu wypłynięcia na wierzch, knedle gotujemy jeszcze ok 5 minut na małym ogniu.
Odcedzone podajemy z przygotowanym sosem. W tym celu łączymy śmietanę z posiekaną drobno miętą oraz cukrem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.