Pierogi z jagodami, zwłaszcza tymi, które zebrało się własnoręcznie smakują wybornie! Chociaż nie jestem fanką pierogów na słodko to te są najlepsze na świecie! Do tego trochę słodkiej śmietanki i mamy pyszny obiad i deser w jednym.
Składniki:
- 400 g mąki
- 1 jajko
- ¾ szklanki wody
- sól
- jagody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
- śmietana 12% lub 18% osłodzona cukrem
Wykonanie:
Na stolnicy z podanych składników wyrobić ciasto. Odcinać kawałki, formować wałeczki, kroić na kawałki i formować krążki za pomocą wałka.
Jagody szybko opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie przełożyć do miski i oprószyć 1 łyżką mąki.
Ja środku każdego krążka nałożyć łyżeczkę jagód i starannie zlepiać brzegi. Układać na tacy lub desce oprószonej mąką.
W garnku zagotować wodę i partami gotować pierogi przez ok. 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Podawać polane osłodzoną śmietanką.