Babka piaskowa, to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących na naszych stołach. Jej pierwowzorem jest pound cake – czyli popularna w Wielkiej Brytanii „babka funtowa”. W jej skład wchodziły po 1 funt (czyli około po 450g) jajek, mąki, masła oraz cukru.
Łatwo sobie można wyobrazić, jak duża i ciężka była babka powstała z takiego przepisu. Z racji tego, że ten rodzaj ciasto prawie zawsze wychodzi idealnie, pieczone w okrągłej formie i namoczone po upieczeniu stało się brytyjskim odpowiednikiem biszkopta, na bazie którego robione są tamtejsze torty.
Przepis bazowy przeszedł wiele modyfikacji. Znana w Polsce babka piaskowa najczęściej przygotowywana jest z mieszanki mąki pszennej i ziemniaczanej w stosunku 1:1. To właśnie ilość mąki ziemniaczanej wpływa na sypkość ciasta. Dodatkowo, zastępując całkowicie mąkę pszenną ziemniaczaną można uzyskać babkę w wersji bezglutenowej.
Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
200g masła
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
sól
aromat waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
Przygotowanie:
Jajka w całości wybijamy do miski i miksujemy wraz z cukrem, aż do uzyskania gęstej kremowej masy. Dodajemy aromat waniliowy oraz oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Całość mieszamy do połączenia składników. Dolewamy roztopione masło i mieszamy kilkanaście sekund na najwyższych obrotach.
Masę przelewamy do korytka wyłożonego papierem do pieczenia, zostawiając około 4-5 łyżek ciasta, które mieszamy z kakao i wykładamy na górę ciasta.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego 🙂