Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 17 sierpnia 2018

Pierogi z bobem

Mój dzisiejszy obiad już prawie, prawie na finiszu. Wszystko przygotowane i niedługo mogę wołać chłopaków. U nas dziś krupnik na wędzonym żeberku, a na drugie danie rybka z ziemniakami i sałatką. Swojsko i domowo! Ale nie zawsze tak jest... Czasem najdzie mnie ochota na eksperymenty, ale wtedy wiem, że muszę też pomyśleć o czymś "zapasowym" dla dzieci, bo te nadal wszystkiego jeść nie chcą. Podobnie było z tymi pierogami. Dla mnie całkiem smaczne, Mąż zjadł nie narzekał, ale one kręciły nosami. Nie mam w zwyczaju ich zmuszać, wolę dać czas by "dojrzeli" i sami zdecydowali czy spróbują czy nie. Bo teraz- nie tylko z tymi pierogami oczywiście- jest tak, że oni nawet nie próbują tylko mówią że nie lubią ;) 
Ciekawa jestem, jak Wasze dzieci podchodzą do takich "nowości"? Próbują czy omijają z daleka?
A może i Wy sami boicie się ryzykować i stawiacie na tradycyjne smaki? 



Składniki dla ok 4-5 osób

Ciasto:
250ml gorącej wody
1 jajko
Ok 550g mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Farsz:
500g bobu
300g ugotowanych ziemniaków
200g boczku
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo do podania:
3 cebule
100g masła
Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy rozbełtane jajko, sól i powoli wlewamy wodę, siekając nożem, by nie uciekała na boki. Zagniatamy dłońmi elastyczne ciasto i pozostawiamy na podsypanej mąką stolnicy pod szklanym przykryciem na ok 30 minut.

Farsz:
Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Przecedzamy i lekko przestudzony obieramy ze skórek. Rozgniatamy widelcem lub drobno siekamy i łączymy z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę oraz pokrojonym w kostkę i przyrumienionym na patelni boczkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


Przygotowanie:
Ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4mm, wykrawamy krążki, nakładamy po małej łyżeczce farszu. Sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy z cebulką przyrumienioną na maśle. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.