Zapiekane muszle z kurczakiem i brokułem

Drukuj
17.08.2018   Magda

Soczysty, delikatny kurczak z kawałkami zielonego brokuła to idealna para do kremowego, czosnkowego sosu z dużą dozą parmezanu. To wszystko podane w makaronowych muszlach i zapieczone pod warstwą mozzarelli tworzą przepyszny, prosty obiad. Jako danie łatwo podzielne, można je podać także na przyjęcie – makaronowe muszle zawsze efektownie się prezentują.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 filety z kurczaka
  • około 35 makaronowych muszli – u mnie tyle się mieściło w naczyniu
  • 1 średni brokuł
  • kulka mozzarelli
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki – ułatwi to smażenie i sprawi, że kawałki usmażą się w tym samym czasie. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, aż będzie delikatnie zarumieniony i upieczony w środku – około 10 minut, w zależności od grubości kawałków. Upieczonego kurczaka ściągamy z ognia.

 

W międzyczasie gotujemy brokuła w dobrze osolonej wodzie. Gotujemy go do chwili gdy jest al dente, po czym odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. 

 

Robimy sos – do rondelka wkładamy masło, wyciskamy na niego czosnek, odrobinę soli po czym stawiamy na średnim ogniu. Gdy masło i czosnek zaczną się pienić, dodajemy do tego mąki i cały czas mieszając, wszystko razem smażymy przez 2-3 minuty. Następnie, nie przestając mieszać, dolewamy mleko i zagotowujemy. Sos powinien szybko gęstnieć, gotujemy go do chwili uzyskania konsystencji budyniu. Ściągamy z ognia, dodajemy do niego parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

 

Składamy farsz do muszli – upieczonego kurczaka rozdrabniamy, przekładamy do miski. Do niego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła oraz połowę przygotowanego sosu. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.

 

W szerokiej patelni zagotowujemy wodę na makaron – najlepiej jest to zrobić w patelni, wtedy rozkładamy muszę równomiernie i nie będą się sklejać podczas gotowania. Gotującą się wodę dobrze solimy i wkładamy muszle – podgotowujemy makaron przez około 8 minut, następnie wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.

 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180°. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy 2 łyżki sosu i rozprowadzamy. Podgotowane muszle nadziewamy farszem – około 2 łyżeczki do każdej. Nafaszerowane, układamy w naczyniu. Na wierzch rozlewamy równomiernie pozostały sos oraz układamy rozdarte w palcach kawałki mozzarelli. 

 

Wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż makaron dojdzie, a sos i mozzarella się zarumieni. Danie podajemy gorące.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.