piątek, 17 sierpnia 2018

Ogórki konserwowe (korniszony).



Ogórki z tego przepisu robię od lat. Są naprawdę pyszne. Przepis dostałam od teściowej
więc nie może być inaczej :) Bardzo Wam polecam ten przepis, proporcje zalewy
są idealne. Ogórki nie są ani za słodkie, ani za kwaśne. Musicie koniecznie spróbować.


Składniki:
ogórki ( nie za duże)
koper
czosnek
chrzan
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
gorczyca
marchewka do ozdoby ( niekonieczne)

Zalewa:
3,5 l. wody
0,5 l. octu 10 %
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soli

Wykonanie:
Ogórki umyć i namoczyć, co najmniej na godzinę.
Składniki zalewy zagotować i zostawić do przestudzenia.
Do wyparzonych słoików włożyć przyprawy. Na słoik 1 łodygę kopru, ząbek czosnku,
kawałek chrzanu, 1 liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu,
1/3 łyżeczki gorczycy.


Następnie w słoikach poukładać ogórki i włożyć kawałek marchewki.
Zalać zimną zalewą i dobrze zakręcić.


Słoiki wstawić do dużego garnka i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzować tylko do zagotowania się wody w garnku. Ja zostawiam jeszcze
na minutkę. Wyciągnąć z wody i zostawić do wystudzenia.


Zalewa wystarcza na 7 litrowych słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz