Printfriendly

Krem z czerwonej papryki z fenkułem


zupa krem z papryki

Sezon na paprykę w pełni, dlatego postanowiłam ją wykorzystać w dzisiejszym przepisie. Jednocześnie chciałabym pokazać, że z papryki można zrobić coś innego niż tylko leczo ;) Zupa z czerwonej papryki z fenkułem wejdzie chyba na stałe do mojego menu, ponieważ jest niezwykle smaczna i bardzo letnia, a właściwie wczesnojesienna. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że staje się nieco orientalna, wyrazista, lekko pikantna, rozgrzewająca, co niesie w sobie zapowiedź zbliżającej się jesieni. Gorąco polecam tę zupę!Jeśli jednak nadal czujecie lato, to możecie podać tę zupę na zimno jako pyszny i orzeźwiający chłodnik*. Ja jednak wolę ją w wersji na ciepło, ale może to ze względu na tutejszą pogodę ;) 


Krem z czerwonej papryki z fenkułem



Składniki: 



  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 czerwone papryki
  • 1 bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzy kajeńskiego lub ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • masło i olej do smażenia


jak zrobić zupę paprykową


Przygotowanie: 



W garnku rozgrzać łyżkę masła z niewielką ilością oleju, przesmażyć na nim z grubsza pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. 
Dodać pokrojony w plastry koper włoski i marchewkę startą na tarce o dużych oczkach Wszystko ponownie przez kilka minut smażyć. 
Dodać pokrojoną i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Wsypać przyprawy: garam masala, kmin rzymski, kolendrę, kurkumę słodką i ostrą paprykę oraz sól, wszytko dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę. Wlać około litr wody, lub nieco mniej, tak aby woda zakryła warzywa. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. 
Zdjąć z ognia i odstawić, aby zupa nieco przestygła, po czym dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie użytymi wcześniej przyprawami. Zupę podgrzać i podawać z ulubionym pieczywem. 

Zupę można także podać na zimno jako chłodnik. Po ponownym podgrzaniu odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki i chłodzić przez około 3 godziny.

Smacznego!

Warzywa psiankowate 2018


2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować to połączenie, zaciekawiłaś mnie. Mam nadzieję, że dodasz przepis do akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajna zupa - gorąco polecam :) Swietnie smakuje z czosnkowym pieczywem ;)
      PS. Juz dodałam do akcji :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger