Upraszczanie – to przewodnie hasło Niedzielnego kucharza. W tym menu mamy dla Ciebie pięć dań z maksymalnie 5 składników! Prawie wszystkie przygotujesz w 10 minut.

Wszystkie możesz zamówić online bezpośrednio z naszego bloga. Albo po prostu skorzystać z naszej listy zakupowej i wybrać się z nią do sklepu. Lista zakupów jest dostępna, tradycyjnie, na końcu wpisu.

No to do dzieła!

Wszystkie nasze menu na tydzień znajdziesz tutaj.

Poniedziałek: Sałatka z mango z sosem z masła orzechowego

Wtorek: Musaka pieczona w słoikach


Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego

Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym sosie

Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek

Lista zakupowa

Jeśli masz ochotę na te dania – potrzebujesz następujących składników. Aby je zamówić we frisco.pl bezpośrednio przez naszego bloga – dodaj je do listy zakupów. Pamiętaj, ta funkcjonalność istnieje tylko dla Twojej wygody. Nie doliczamy do zakupów żadnej prowizji.

Mięso/owoce morza

  • Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 250 g surowych krewetek
  • 4 plastry bekonu

Warzywa

  • Mała  sałata karbowana lub masłowa
  • 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki
  • 2 małe marchewki
  • Mała główka czerwonej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • Główka czosnku
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej
  • 3 pomidory1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku

Owoce

  • Dojrzałe mango
  • Cytryna

Zioła/przyprawy

  • Kolendra lub pietruszka posiekana
  • Garść posiekanych orzechów ziemnych lub laskowych
  • Szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kolendry suszonej, startej na proszek
  • ½ pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie dla lubiących ostrzejsze smaki)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Pęczek świeżej bazylii
  • Pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Ser/nabiał

  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki mleka

Kasza

  • 2 szklanki kuskusu

Dodatki

  • 8 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki wina
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki

Dania do zrobienia w 10 minut

W menu na ten tydzień jest tylko jedno dnie wymagające nieco więcej czasu i uwagi: musaka. My zrobiliśmy tę klasyczną, grecką zapiekankę w słoikach, bo jest to ostatnio nasz ulubiony sposób robienia zapiekanek, szalenie prosty i praktyczny – taki słoik wystarczy zapakować do torby i lancz do pracy gotowy. Pozostałe dania są bardzo łatwe i można je zrobić w 10 minut. Jedynie skrzydełka trzeba piec 40 minut, ale za to pracy nie wymagają praktycznie żadnej.

Smacznego!