sobota, 18 sierpnia 2018

Warkocze drożdżowe z jeżynowym budyniem



Najlepsze jeszcze ciepłe, drożdżowe warkocze z budyniem jeżynowym i migdałami. Idealne do piknik, do pracy, na działkę. Na jednej sztuce nie poprzestaniecie. Uwielbiam takie drożdżowe buły, a podane z budyniem owocowym są przepyszne.  
                         
































Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 ml mleka
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli

  • nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 350 g jeżyn
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml mleka

  • 50 g migdałów obranych
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

  • Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam letnie mleko, dodaję łyżkę mąki i mieszam. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jogurt oraz żółtka które wcześniej ubiłam mikserem z cukrem. Całość wyrabiam mikserem. Masło roztopione i wystudzone dodaję do ciasta na końcu i dalej wyrabiam mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto wykładam na stolnicę zagniatam je, podsypuje mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 40x 50 cm. Kroje na 12 prostokątów o wymiarach 10x17 cm.

  • Nadzienie:

  • Jeżyny przekładam do garnka, i miksuję blenderem. Przecieram przez sito. Mus przelewam do garnka dodaję cukier i zagotowuję. W misce rozrabiam budyń z mlekiem i wlewam do gotującego musu. Jak budyń zgęstnieje przykrywam go folią i odstawiam do ostudzenia. 
  • Na każdym kawałku ciasta rozsmarowuje budyń. Zostawiam z każdego brzegu po 1 cm wolnego od farszu. Zwijam w rulon i sklejam końce. Nożem nacinam wzdłuż przez środek ale nie do samego końca. Przecięte dwa paski zwijam w warkocz i sklejam koniec. Układam na blaszce na papierze do pieczenia w odstępach. Piekłam w dwóch turach. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut i przykrywam ściereczką. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół. Warkocze smaruję przed włożeniem do piekarnika rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Posypuję cukrem trzcinowym, a część rozkruszonymi migdałami. Piekę 20 minut aż się zarumienią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz