Faszerowane roladki z mięsa mielonego


Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Bardzo smaczne i proste w przygotowani, zawijańce wieprzowe z mięsno-warzywnym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad dla całej rodziny.  Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

1 jajko

pół szklanki bułki tartej

10 dkg wędzonego boczku

pół niedużej cukinii

pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej)

1 niewielka cebula (użyłam czerwonej cebuli)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła

mąka do obtoczenia roladek

olej do smażenia

 

 

*** Paprykę, cukinie, cebulę oraz boczek wędzony kroimy w kosteczkę ***

*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***

Danie główne z mięsa mielonego

*** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając ***

*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki ***

*** Roladki dokładnie obtaczamy w mące ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z każdej strony ***

*** Następnie na patelnie dokładamy pozostały farsz i podsmażamy przez kilka minut ***

*** Całość zalewamy szklanką wody i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 25 minut co jakiś czas obracając roladki. Możemy dodać ulubione zioła ***

*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Gotujemy jeszcze wszystko kilka minut na niewielkim ogniu ***

*** Roladki podajemy z ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką ***

*** Do moich roladek podałam pyzy oraz  surówkę z cukinii PRZEPIS TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Faszerowane roladki z mięsa mielonego