czwartek, 16 sierpnia 2018

Soczysty kurczak na ryżu


Soczyste mięso, pyszne warzywa i aromatyczny ryż... rodzina zachwycona :)


Składniki:

6-8 kawałków mięsa z kurczaka wg uznania pałki, podudzia
4 woreczki suchego ryżu u mnie jaśminowy
Przyprawa do kurczaka

Dodatkowo: mrożonka mieszanka meksykańska 750g ale również może, to być mieszanka ze słoika groszek z marchewką i kukurydzą( wtedy zalewą z groszku można uzupełnić zalewę do potrawy)

Zalewa:

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
6 łyżek ketchupu
100g masła
6 szklanek wody
Sól lub vegetta, pieprz, pieprz cayenne, czosnek granulowany, płaska łyżeczka cukru- całość zagotować
Zalewa powinna mieć zdecydowany smak aby ryż po ugotowaniu nie był mdły.

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka doprawić i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Przygotować naczynie, w którym będziemy przyrządzać  potrawę.
Może to być duże naczynie żaroodporne jak u mnie lub zwyczajna blacha do pieczenia ciast.
Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 1 godzinę ( u mnie było to 1h20 minut)
W trakcie pieczenia kontrolować potrawę, stopień przyrumienienia mięsa.
W razie potrzeby przykryć naczynie folią aluminiową.









1 komentarz:

  1. This is looking very tasty. Thank you so so much for this yummy recipe

    OdpowiedzUsuń