piątek, 17 sierpnia 2018

Krewetki z pancerzem marynowane w czosnku (smażone na maśle)


Uwierzcie mi na słowo, że przyrządzenie krewetek jest proste i błyskawiczne do przygotowania. Pierwszy raz udało mi się kupić mrożone surowe krewetki wraz z pancerzem. Nie ukrywam, że po usmażeniu jest nieco więcej zabawy z jedzeniem (pancerz należy zdjąć), ale krewetki w takim wydaniu są niesamowicie soczyste i aromatyczne w smaku. Zachęcam do przygotowania. Uwaga: do poniższego dania użyłam surowych, oczyszczonych krewetek (tzn. każdą krewetkę nacięłam wzdłuż części grzbietowej i wyjęłam z niej jelito). 


Składniki na 2-3 porcje:
1 opakowanie krewetek królewskich - wagowo 0,5 kg
(surowych, z pancerzem, oczyszczonych i bez głowy) 
2 ząbki czosnku
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz
1/2 kostki masła
1 łyżka oleju
natka pietruszki do posypania


Krewetki odmrozić, przepłukać wodą, odsączyć i przesypać do miski. Czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić i za pomocą noża - rozetrzeć. W ten sposób uzyskacie przeciśnięty czosnek. Do krewetek przełożyć czosnek, całość posypać solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i  polać olejem. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Krewetki schować do lodówki i marynować około 2 godziny. Na patelni rozpuścić masło i przełożyć zamarynowane krewetki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż do uzyskania różowego/pomarańczowego koloru krewetek. Na sam koniec, krewetki posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać, np. z ryżem.


Krewetki przed smażeniem
Usmażone krewetki - wyraźnie zmienią swój kolor










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz