Szybka, orzeźwiająca zmysły sałatka, która rozpieszcza kubki smakowe! Kontaminacja smaków w czystej postaci 🙂 Lekki i słodki melon, gorzka rukola, kremowa gorgonzola i słona szynka parmeńska, a wszystko w dresingu z kwaśnej limonki, palącego pieprzu i obłędnie słodkiego miodu. Koniecznie wypróbujcie jako lekki lunch lub zaserwujcie jako niebanalną kolację 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Przekrój oba melony na pół, usuń z nich pestki.
- Wykrój z melonów kulki lub pokrój miąższ w kostkę.
- Możesz wykroić z melonów cały miąższ – powstaną wtedy zjawiskowe miseczki, w których możesz podać sałatkę.
- Szynkę porwij na kawałki.
- Ser pokrój w kostkę.
- Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku.
- W dużej misce delikatnie wymieszaj kulki z melona z rukolą, szynką i gorgonzolą.
- Całość przełóż do miseczek z melona i polej sosem.
Składniki
- 1/2 dojrzałego białego melona
- 1/2 dojrzałego zielonego melona
- 80 g gorgonzoli lub fety
- garść rukoli
- około 10 plasterków szynki parmeńskiej lub innej szynki długodojrzewającej
Wykonanie
- Wymieszaj z sobą wszystkie składniki.
- Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem.
Składniki
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- szczypta soli
- 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Pingback: Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą? – Eat Me Fit Me! :)