Chłodząca zmysły sałatka z melona, szynki parmeńskiej, gorgonzoli i rukoli

Chłodząca zmysły sałatka z melona, szynki parmeńskiej, gorgonzoli i rukoli

Szybka, orzeźwiająca zmysły sałatka, która rozpieszcza kubki smakowe! Kontaminacja smaków w czystej postaci 🙂 Lekki i słodki melon, gorzka rukola, kremowa gorgonzola i słona szynka parmeńska, a wszystko w dresingu z kwaśnej limonki, palącego pieprzu i obłędnie słodkiego miodu. Koniecznie wypróbujcie jako lekki lunch lub zaserwujcie jako niebanalną kolację 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Przekrój oba melony na pół, usuń z nich pestki.
  2. Wykrój z melonów kulki lub pokrój miąższ w kostkę.
  3. Możesz wykroić z melonów cały miąższ – powstaną wtedy zjawiskowe miseczki, w których możesz podać sałatkę.
  4. Szynkę porwij na kawałki.
  5. Ser pokrój w kostkę.
  6. Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku.
  7. W dużej misce delikatnie wymieszaj kulki z melona z rukolą, szynką i gorgonzolą.
  8. Całość przełóż do miseczek z melona i polej sosem.

Składniki

  • 1/2 dojrzałego białego melona
  • 1/2 dojrzałego zielonego melona
  • 80 g gorgonzoli lub fety
  • garść rukoli
  • około 10 plasterków szynki parmeńskiej lub innej szynki długodojrzewającej

Wykonanie

  1. Wymieszaj z sobą wszystkie składniki.
  2. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem.

Składniki

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • szczypta soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

1 komentarz

  1. Pingback: Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą? – Eat Me Fit Me! :)

Dodaj komentarz