16 sierpnia 2018

Ketchup z cukinii i papryki

Hit internetu ! Ketchup z cukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów...
A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier w składzie musi być, ale to i tak lepsza wersja ketchupu. Wiemy w 100 % co jemy. 
U nas przepis zostaje już na stałe :) Zainspirowana   z   https://nicponwkuchni.pl/ketchup-z-cukinii/

Polecam bardzo ! 









Ketchup z cukinii i papryki

* 1.5 kg. młodej cukinii
* 0.5 kg. cebuli
* 2 szt. czerwonej papryki 
* 2 łyżki soli
* 360 g. przecieru pomidorowego ( u mnie Dawtona duży słoiczek/ najlepszy )
* 1 łyżeczka pieprzu
* 1 łyżeczka curry
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
* 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
* 1 szczypta pieprzu cayenne
* 200 g. cukru
* 0.5 szkl. octu
* 1 łyżeczka suszonej bazylii

Cebulę, paprykę i cukinie obieramy. Kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę, aby warzywa puściły soki. Po tym czasie gotujemy na średnim ogniu wraz z tymi sokami, aż warzywa zmiękną ok. 40 minut.  Miksujemy blenderem na gładką masę ( jeśli blender stalowy, możemy ciepłą masę zmiksować, jeżeli z tworzywa sztucznego należy poczekać, aż masa ostygnie ). Do zmiksowanej masy dodajemy przecier, ocet, cukier i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 30 minut, aż cukier rozpuści się, a masa zacznie wrzeć. 
Tak przygotowany ketchup przecieramy jeszcze przez sitko, dla lepszej konsystencji. Następnie przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut ( ciepłe słoiczki umieszczamy w garze wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą o podobnej temperaturze, co słoiczki, aby nie popękały i gotujemy ). 

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia