Buraczkowe gazpacho

chłodnik buraczkowy
Dzisiaj pogoda ma nade mną trochę zmiłowania i nie atakuje trzydziestostopniowym upałem. Kto ją tam jednak wie - może szykuje się podstępnie na jutro lub pojutrze? Niech próbuje - będę przygotowany! Buraczkowy chłodnik, inspirowany hiszpańskim gazpacho, doskonale ochłodzi i jednocześnie da zastrzyk czystej, warzywno-owocowej energii. Jest równie intensywny w smaku, co w kolorze - słodko-kwaśny i naprawdę pyszny.


Składniki:


  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 1 szklanka lekkiego bulionu
  • 1 czerwona cebula
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy lub 100 ml soku jabłkowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeży ogórek
  • koperek

Wykonanie:

  • 2/3 buraków i 1/2 cebuli zmiksować blenderem z bulionem, sokiem owocowym, octem, oliwą i miodem. Dodać sól i pieprz do smaku i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • Pozostałą część buraków i cebuli oraz ogórek pokroić w kostkę. Rozłożyć na talerze i dodać posiekany koperek.
  • Zalać dobrze schłodzoną zupą.

Komentarze