Brzoskwiniowo-morelowy kisiel z siemienia lnianego | Mienta blog
Desery, Thermomix

Brzoskwiniowo-morelowy kisiel z siemienia lnianego

Pierwszy raz spotkałam się z tym prostym i zdrowym deserem, miesiąc temu, gdy dostałam jadłospis ułożony przez dietetyka. Od razu wiedziałam, że polubię się z tym daniem. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a kisiel smakuje mi o wiele bardziej niż tradycyjny. Teraz przyrządzam go co tydzień i tak szybko mi się nie znudzi, bo za każdym razem mogę wykorzystać inne owoce :)

brzoskwiniowo morelowy kisiel z siemienia lnianego 1 - Brzoskwiniowo-morelowy kisiel z siemienia lnianegobrzoskwiniowo morelowy kisiel z siemienia lnianego 2 - Brzoskwiniowo-morelowy kisiel z siemienia lnianego

3 porcje:

  • 60 g nasion siemienia lnianego
  • 650 ml wody
  • 30 g miodu
  • 400-450 g brzoskwiń i moreli (waga bez pestek, u mnie 3 duże brzoskwinie i 4 morele)

brzoskwiniowo morelowy kisiel z siemienia lnianego 3 - Brzoskwiniowo-morelowy kisiel z siemienia lnianegobrzoskwiniowo morelowy kisiel z siemienia lnianego 4 - Brzoskwiniowo-morelowy kisiel z siemienia lnianego

Siemię lniane zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.

Owoce dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek.

Lekko wystudzone siemię  przelewamy do malaksera, dodajemy owoce i miód i miksujemy.

W Thermomixie miksuję 10 sekund na obrotach 5, a następnie 15 sekund na obrotach 8.

Smacznego :)

brzoskwiniowo morelowy kisiel z siemienia lnianego 5 - Brzoskwiniowo-morelowy kisiel z siemienia lnianegobrzoskwiniowo morelowy kisiel z siemienia lnianego 6 - Brzoskwiniowo-morelowy kisiel z siemienia lnianego

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj