AdSense

środa, 15 sierpnia 2018

Przekładane ciasto z wiśniami

          Pyszne i efektowne ciasto z wiśniami. Lekko zmodyfikowany przepis, znaleziony w jednym ze starszych numerów tygodnika Niedziela. Polecam.


Ciasto:
8 jajek
3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 g margaryny
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia:
1 kg dojrzałych wiśni
pół szklanki cukru
2 łyżki cukru pudru
800 ml śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny
2 opakowania galaretki wiśniowej

          Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać małe kawałeczki margaryny. Gdy masa jest dobrze utarta i ma kremową konsystencję dodać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Białka ubić na sztywną pianę dodając pozostałe 2 szklanki cukru. Również podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozprowadzić w blaszce (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia; pokryć 1 częścią piany z białek. Upiec (175 stopni, 25 minut). Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta i piany.  Wypestkowane wiśnie zagotować dodając pół szklanki cukru. Przecedzić. Uzyskany sok rozcieńczyć gorącą wodą tak, aby otrzymać 3 szklanki płynu. Rozpuścić w nim galaretki, po czym ponownie połączyć z wiśniami. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody dodając 2 łyżki cukru pudru. Wystudzić. Gdy galaretka z wiśniami zacznie tężeć, ubić 400 ml schłodzonej śmietany. Pod koniec ubijania wlać połowę wystudzonej żelatyny. Na jeden z upieczonych placków wyłożyć ubitą śmietanę. W razie potrzeby włożyć na chwilę do lodówki aby śmietana stężała. Na śmietanę wyłożyć masę wiśniową. Schłodzić.Można pozostawić trochę galaretki do dekoracji na wierzch ciasta. Ubić pozostałą śmietanę dodając resztę żelatyny. Wylać na masę wiśniową, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta można udekorować galaretką. Gotowe ciasto schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense