15 sie 2018

ROLADKI DROBIOWE Z CUKINIĄ W SOSIE PIECZARKOWYM



Roladki z kurczaka, idealne danie obiadowe. Nie dość , że są lekkie , delikatne to z dodatkiem cukini i mozzarelli fajnie smakują. 
Dziś polecam roladki z kurczaka, faszerowane cukinią, papryką,szczypiorem , duszone w sosie pieczarkowym. 

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło
SKŁADNIKI NA OK 8 SZTUK :

Farsz

  • 1/2 cukini
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 1 kulka mozzarella
  • Sól i pieprz do smaku

Roladki

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy do indyka
  • 1/2 szklanki mąki
  • Olej do smażenia ok 2 łyżki

Sos

  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki suszonej cebulki
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

PRZYGOTOWANIA:

 Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka.

Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również kroję w kostkę. Dymkę myję i kroję drobno. Mozzarelle kroję drobno. Mieszam ze sobą, doprawiam solą i pieprzem. 

Na środek każdego kotleta kładę porcję farszu. Zawijam w roladki. Następnie obtaczamy w mące. 

Na patelni rozgrzewamy olej, smażę roladki najpierw na łączeniach na rumiano. 

Międzyczasie przygotowuje pieczarki. Pieczarki myję i kroję w plastry. Podsmażone roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki wody, dodaje przyprawy. 

Pieczarki , drobno posiakany szczypior oraz cebulkę suszoną , smażę na tym samym oleju i patelni co mięso. Przekładam do garnka.

Całość przykrywam i duszę ok 35 min. 

Po tym czasie sprawdzam sos jeśli będzie za mało wyrazisty doprawiam jeszcze przyprawami. 

Jeśli lubimy bardziej gęste sosy możemy doprawić mąka ( łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody, tak by nie było grudek, wlewam do sosu i jeszcze chwilę gotuje). 

Podaję z kaszą, ziemniakami, ryżem kopytkami  i ulubiona surówka. Polecam. 
 






 


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF