Czekoladowe ciasto proteinowe - wegańskie :)

15 sierpnia 2018

Będąc w posiadaniu roślinnej, a dokładnie ryżowej odżywki białkowej od Siła Roślin, która ma świetną, sypką konsystencję, idealnie nadającą się do przepisów postanowiłam zrobić ciasto. Dokładnie jest to czekoladowe ciasto proteinowe, przypominające nieco brownie. Efekt końcowy wyszedł zadowalający, bo ciasto z wierzchu i od spodu jest bardzo kruche, natomiast w środku mięciutkie, co według mnie jest zgranym duetem. Smakuje bardzo dobrze, jest idealnie słodkie, z wyczuwalnym dodatkiem kakao i czekolady. 


Składniki:
  • 150 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika)
  • 50 g roślinnego białka ryżowego o smaku waniliowym (Plantforce - Siła Roślin)
  • 2 łyżki kakao 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 rządki czekolady 
  • 180 g pure warzywnego z ziemniaka i dyni 
  • 4 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki musu kokosowego 
  • 2 łyżki syropu daktylowego 
  • 350 ml mleka sojowego 
  • szczypta soli 

Przygotowanie:
  1. Zmiel płatki na mąkę (możesz użyć różnych płatków, niekoniecznie takich samych jak ja, może to być mieszanka owsianych z orkiszowymi, gryczanymi - po prostu wykorzystaj to co masz akurat w szafce). 
  2. Kostki czekolady pokrój na mniejsze kawałeczki. 
  3. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wylej ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 60 minut. 

4 komentarze

  1. Jak miękkie w środku a chrupkie z zewnątrz to wręcz ideał :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Ta chrupiąca skórka mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm ten środek <3 Uwielbiam takie wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takie powinno być brownie - chrupiąca skórka i lekko zakalcowaty, wilgotny środek :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń