Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka

Mój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta! 
Zobaczcie poniżej



Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka

  • 5 jabłek
  • 1 gruszka
  • cynamon 
  • cukier wanilinowy
  • masło

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego, cynamon (nie każdy lubi, więc według uznania). Dusimy ok. 5-10 min na wolnym ogniu. 
Tak przygotowane jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kroimy gruszkę. 

Kruszonkę przygotowałam według przepisu Ani Starmach*

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru lub zwykłego lub brązowego

Składniki mieszamy, wsadzamy na 30 min do schłodzenia do lodówki. 
Następnie przesypujemy na owoce. Pieczemy ok. 20-30 min. Aż kruszonka się zarumieni.
Ilość kruszonki polecam dostosować do wielkości naszego naczynia. 

Owoce podawać z ulubionymi lodami oraz listkiem mięty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger