poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii


Prawdziwy, pozbawiony konserwantów i polepszaczy smaku chlebek pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem dyni to świetna propozycja tego tradycyjnego domowego wypieku w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:

300g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
25g świeżych drożdży
200g puree z dyni
150ml mleka
40g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
masło do wysmarowania formy
1 jajko do posmarowania chleba
sezam czarny i biały

Pesto bazyliowe:
25g liści świeżej bazylii
30g orzeszków ziemnych niesolonych
60ml oleju bazyliowego
1 ząbek czosnku
40g startego parmezanu
świeżo zmielony pieprz
sól

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. Pesto bazyliowe:
Bazylię, orzeszki, czosnek, parmezan i oliwę przełożyć do malaksera, zmiksować do gładkiej konsystencji, a następnie doprawić solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować pesto bazyliowym, zwinąć w roladę i przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz