Dietetyczne placki z dyni

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób decyduje się na to, żeby przejść na dietę, lub przynajmniej mniej kalorycznie jeść. Jest to podyktowane faktem, że otyłość nie tylko jest źle widziana, lecz także dlatego, iż pociąga ona za sobą spore problemy zdrowotne. Dlatego wiele osób decyduje się być fit, czyli sprawnym fizycznie i jedzącym zdrowo. Jest to nie tylko modne, lecz także faktycznie polecane, szczególnie w czasach, gdy niemal każda żywność jest już niezdrowa. W takiej sytuacji ludzie idą krok do przodu i kupują produkty ze sprawdzonych źródeł, po to, by potem przygotować sobie danie faktycznie zdrowe i dietetyczne. Nawet, jeśli skład dania mówi o tym, żeby użyć czegoś mocno kalorycznego, można to zamienić na coś, co ma niewiele kalorii, oraz bardzo niski indeks glikemiczny, który jest wyznacznikiem żywienia osób cierpiących na cukrzycę.

Jakie dania są najlepsze w dbaniu o zdrowie?

Z pewnością głównymi produktami są warzywa i owoce. Ponieważ warzywa w pewnych okolicznościach mają bardzo niski indeks glikemiczny, warto się nimi zainteresować. Najlepsze są surowe, jednak nie wszystkie da się na surowo zjeść. Przykładowo marchewka surowa będzie bardzo zdrowa i IG ma 25, natomiast gotowana będzie miała już powyżej 50. W innej sytuacji jest dynia, której nie je się na surowo, tylko coś trzeba z niej przyrządzić. Bardzo ciekawym i zdrowym pomysłem są dietetyczne placki z dyni, będące nie tylko smaczne, ale i sycące. Oczywiście dla kogoś, kto nie lubi dyni w ogóle, każdy sposób jej przyrządzenia, będzie problemem, jednak dla osób, jedzących ją, dobry przepis będzie początkiem do doskonałego i zdrowego posiłku.

Jak zrobić dietetyczne placki z dyni?

Z pewnością należy wybrać bardzo dorodną i zdrową dynię, która będzie podstawowym składnikiem dla naszego dania.

Składniki:

  • 600 g obranej i wypestkowanej dyni.
  • Szklanka mąki, w przypadku dania dietetycznego, mąki bezglutenowej, orkiszowej czy innej, która zastąpi pszenną.
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 80 ml jogurtu naturalnego (osoby bez diety, mogą zastosować gęstą śmietankę).
  • Łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 1/3 łyżki cynamonu.
  • Olej do smażenia – mile widziany kokosowy, ponieważ jest zdrowszy i mniej kaloryczny.

Przygotowanie:

Dynię należy solidnie obrać i oczyścić z pestek oraz miąższu, w którym owe pestki się znajdują. To, co pozostanie, nadaje się do zjedzenia. Po oczyszczeniu i obraniu, należy rozdrobnić dynię. Można to zrobić w mikserze, uważając, by nie zmiksować jej na miazgę, lub zetrzeć na tarce warzywnej. Po przygotowaniu dyni, wrzucamy po kolei wszystkie składniki i mieszamy, aż wyjdzie z tego jedna masa. Oczywiście nie będzie gładka, ponieważ dynia jest nie do końca rozdrobniona. Kiedy masa jest już gotowa, wlewamy bardzo niewielką ilość oleju na patelnię i smażymy placek z dyni na zloty kolor.

Podawanie:

Wiele osób stara się, żeby to danie było smaczne, dlatego dodaje się to tego syrop lub trochę cukru, w wersji dietetycznej można podać z jogurtem. Będą o wiele smaczniejsze a przede wszystkim faktycznie fit i zdrowsze.

Czy dieta oznacza rezygnację ze smacznych potraw?

Nic podobnego. W obecnym czasie, jest tak wiele rodzajów dań, które można modyfikować i zamieniać składniki, według własnego gustu i smaku, tak, by można dopasować konkretne. To, że w książce kucharskiej jest taki opis dania, nie oznacza, że dokładnie tak ma być zrobiony. Najciekawsze wychodzą wtedy, gdy łączymy wiele rodzajów rozwiązań i szukamy dla siebie idealnego smaku. Dlatego w internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów, wielokrotnie zmodyfikowanych, by każdy mógł znaleźć danie dokładnie dla siebie czy dla rodziny. Dzięki temu bez problemu można przygotować posiłki dość tanio a przede wszystkim zdrowo i smacznie.

Leave a Comment