Kolejne brownie powstało w mojej kuchni. Mocno czekoladowe, wilgotne, masywne, z dodatkiem rumu, które możecie udekorować polewą z ciemnej czekolady. Sprawdzony przepis na brownie, pyszne i domowe. Zapraszam do pieczenia i polecam do popołudniowej kawy 😉
SKŁADNIKI:
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej 70% a nawet więcej %
- 3 spore łyżki kakao
- 6 jajek, u mnie M
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 ml śmietany 36%, opcjonalnie 30%
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
- szczypta soli
- kieliszek rumu
Przepis jest na formę o wymiarach 25 cm x 25 cm albo tortownicę 26 cm.
PRZYGOTOWANIE:
W kąpieli wodnej rozpuść połamane czekolady razem ze śmietaną i masłem, dodaj szczyptę soli i kieliszek rumu, dobrze wymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale nadal płynna.
W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy i kakao.
Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 30 min. w temp. 180 st. C bez termoobiegu, grzaniem góra/dół, na środkowej półce piekarnika.
Smacznego 🙂