Pięknie rosnący, puszysty biszkopt bez cukru i glutenu. Można przygotować z niego pyszny tort, ponieważ w smaku nie różni się od tradycyjnego biszkoptu. Można także upiec go z owocami i szybciej cieszyć się prostym i smakowitym deserem :)
Na blaszkę o wymiarach około 18×20 cm lub tortownicę o średnicy 16-21 cm.
- 80 g mąki ryżowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 115 g płynnego miodu
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- szczypta soli
- opcjonalnie owoce (użyłam pół jabłka i kilka truskawek)
Jajka rozdzielamy.
Żółtka ucieramy z miodem na kogel mogel.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i sody.
Dodajemy żółtka z miodem i delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki.
Jeśli biszkopt nie jest pieczony na tort, a ma być gotowym deserem, na wierzchu możemy ułożyć owoce (nie wgniatamy ich w masę).
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt upuszczamy na podłogę (w formie, z wysokości około 30-40 cm) i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Smacznego :)
2 komentarze
Oooo mamo, jak on pięknie wygląda! Muszę coś takiego jak najszybciej przyrządzić! :) i przy upuszczaniu na podłogę powinno być chyba 30-40 cm, a nie 3 :) Pozdrawiam!
To literówka, już poprawiona :) Cieszę się, że się podoba :)