Składniki
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
- 2 opakowania biszkoptów(2x120 g)
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 650 g twarogu sernikowegoser w wiaderku, może być waniliowy
- 2 galaretki cytrynowe
- 0.5 litra wody na galaretki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 400 g borówek
Składniki do polewy:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Opis dania
W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam alternatywę dla tradycyjnego sernika o nazwie śnieżny puch, który przygotowuje się z twarogu sernikowego, na herbatnikach i z prażonymi wiórkami kokosowymi. Mój śnieżny puch przygotowałam na biszkoptach, z dodatkiem borówek i polewą czekoladową. W takim wydaniu jest równie pyszny, jak nie lepszy. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi folią aluminiową. Na spodzie i brzegach formy układać biszkopciki. Borówki umyć, zostawić na sitku w celu odsączenia wody. Wodę na galaretkę zagotować, zestawić z ognia i wsypać obie galaretki. Dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie zastygać, musimy przygotować masę serową. |
2 Gotowe | Przygotowanie masy serowej:Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Do śmietany stopniowo dodawać serek (po łyżce), ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Na sam koniec stopniowo wlewać galaretkę - mieszać ręcznie. Odstawić na chwilę do lodówki, by masa jeszcze trochę stężała. Po wyjęciu z lodówki, do lekko stężałej masy serowej wsypać borówki i delikatnie wymieszać. Całość przelać do formy i odstawić do lodówki. Na zastygniętą masę układać biszkopciki. |
3 Gotowe | Przygotowanie polewy czekoladowej:Czekoladę przełożyć do metalowej miseczki, dodać masło i śmietanę. Na palniku postawić garnuszek z wodą, postawić na nim miseczkę. Gotować na najmniejszej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Kiedy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą, miseczkę należy zdjąć z garnuszka i ostudzić. Przestudzoną polewę wylać na biszkopty, ciasto odstawić do lodówki. |
Komentarze Ukryj komentarze
Brak składników
Jeśli jest Pani na wersji mobilnej, to proszę kliknąć w „+”. Składniki się rozwiną 🙂
Piękny serniczek.
Idealny deser na lato.
wygląda pysznie:)