Śnieżny puch na biszkoptach
z borówkami (bez pieczenia)

Śnieżny puch na biszkoptach z borówkami

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
2 opakowania biszkoptów (2x120 g)
500 ml śmietany kremówki 36%
650 g twarogu sernikowego ser w wiaderku, może być waniliowy
2 galaretki cytrynowe
0.5 litra wody na galaretki
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru
400 g borówek
Składniki do polewy:
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 tabliczka mlecznej czekolady

Składniki

  • Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

  • Składniki do polewy:

Opis dania

Udostępnij

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam alternatywę dla tradycyjnego sernika o nazwie śnieżny puch, który przygotowuje się z twarogu sernikowego, na herbatnikach i z prażonymi wiórkami kokosowymi. Mój śnieżny puch przygotowałam na biszkoptach, z dodatkiem borówek i polewą czekoladową. W takim wydaniu jest równie pyszny, jak nie lepszy. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi folią aluminiową. Na spodzie i brzegach formy układać biszkopciki. Borówki umyć, zostawić na sitku w celu odsączenia wody.

Wodę na galaretkę zagotować, zestawić z ognia i wsypać obie galaretki. Dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie zastygać, musimy przygotować masę serową.

2
Gotowe

Przygotowanie masy serowej:

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Do śmietany stopniowo dodawać serek (po łyżce), ciągle miksując na najmniejszych obrotach.

Na sam koniec stopniowo wlewać galaretkę - mieszać ręcznie. Odstawić na chwilę do lodówki, by masa jeszcze trochę stężała.

Po wyjęciu z lodówki, do lekko stężałej masy serowej wsypać borówki i delikatnie wymieszać. Całość przelać do formy i odstawić do lodówki. Na zastygniętą masę układać biszkopciki.

3
Gotowe

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę przełożyć do metalowej miseczki, dodać masło i śmietanę. Na palniku postawić garnuszek z wodą, postawić na nim miseczkę. Gotować na najmniejszej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Kiedy masło i czekolada ładnie się rozpuszczą, miseczkę należy zdjąć z garnuszka i ostudzić.

Przestudzoną polewę wylać na biszkopty, ciasto odstawić do lodówki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Tort bezowy z truskawkami i serkiem mascarpone
następny
Tort bezowy z truskawkami śmietaną i serkiem mascarpone

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj