Szybki bezglutenowy jabłecznik

szybki jabłecznik













Zamiast cukru dodałam miód - zarówno do ciasta jak i do jabłek. 
Ciasto półkruche, z mojej własnej mieszanki mąki bezglutenowej a jabłka... no cóż, zebrałam co akurat leżało, tj. papierówki, które są kruche i się łamią oraz kilka championów. 
Wyszło nie za słodkie, smaczne i aromatyczne ciasto, w sam raz na niedzielny, poobiedni deser 😋

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki bezglutenowej - moja uniwersalna mieszanka
1 płaska łyżka mielonego lnu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g margaryny
2 jaja
2 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu

Jabłka:
1,5 - 2 kg jabłek - najlepiej miękkich i kruchych
3 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego
2 łyżki cynamonu
sok z 1/2 cytryny
garść rodzynek - opcjonalnie

Ciasto zagniatamy - najpierw mieszamy ze sobą suche składniki potem dodając pozostałe składniki.
Zagniatamy na jednolitą masę - całość będzie dosyć rzadka. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy na plasterki o grubości ok 3 - 4 milimetry. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód i całość mieszamy ręką do momentu aż miód się rozpuści i pokryje wszystkie jabłka. Przy okazji jabłka się połamią i całość zyska bardziej jednolity charakter. Następnie dodajemy cynamon i ponownie mieszamy.

Przygotowujemy ciasto. Lepiej użyć blachy dużej - na dużej ciasto będzie niższe ale lepiej się wypiecze.
Na blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub utartymi płatkami kukurydzianymi, wykładamy ciasto i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, również po bokach do wysokości formy. 

szybki jabłecznik bezglutenowy

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut - piekarnik nagrzany do 175 stopni, grzanie góra i dół z termoobiegiem.
Jabłka można wyłożyć na ciasto surowe i piec całość razem ale wtedy ciasto nie wypiecze się równo i wchłonie część soku z jabłek. 

Po podpieczeniu ciasta wyjmujemy je z piekarnika i wykładamy jabłka. Najpierw połowę jabłek, posypujemy rodzynkami, następnie druga połowę jabłek, tak aby przykryły rodzynki.

szybki jabłecznik bezglutenowy
szybki jabłecznik bezglutenowy


Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra i dół, już bez termoobiegu. Pieczemy ok 40 minut.

Podajemy przestudzone albo na ciepło z lodami i bitą śmietaną...

Smacznego 😋


Komentarze