Cukinia faszerowana pomidorowym mięsem mielonym

Cukinia świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania - jej skórka nie pęka i utrzymuje całość we właściwym kształcie.
Dziś polecam cukinię pełną smaków czyli przepis na smaczne, zdrowe i "nadziane" danie ;-)

Składniki na 2 porcje:

1 większa cukinia
ok. 200 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chilli
sól, pieprz
przyprawa do mielonego
zioła prowansalskie
łyżeczka startego parmezanu

Przygotowanie:

Mięso mielone przesmaż (na patelni grillowej - bez tłuszczu) - dopraw przyprawą do mielonego.
Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój na pół - wydrąż środek za pomocą łyżki.
Cebulę i farsz z 1 połówki cukinii drobno posiekaj - przesmaż na patelni spryskanej oliwą.
Dodaj mięso, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę - dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Farsz wymieszaj i podgrzewaj ok. 5 min.
Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C i włóż cukinię (środkowa półka) na 10 min. a następnie nałóż farsz i zapiekaj kolejne 10 minut.
Gotowe danie posyp parmezanem.

Ps. Cukinia podana z sałatą, pomidorkami i kiełkami pora.

Komentarze

Popularne posty