Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Galaretka owocowa do ciast i deserów - praktyczne porady

W sklepach mamy mnóstwo gotowych galaretek do ciast i deserów. Czym by było jednak próba stworzenia własnej wersji takiej galaretki. Moim zdaniem taka galaretka jest zdrowsza i smaczniejsza.
Z jakich owoców możemy przygotować taką galaretkę? Z dowolnych , najlepiej miękkich. Polecam truskawki, brzoskwinie jagody.
Jak długo zajmuje przygotowanie takiej galaretki ? Zazwyczaj około godziny.
Czy można przygotować ją z mrożonych owoców? Tak.
Przepis 1
Składniki:
300 g dżemu owocowego np.: truskawkowego
50 g żelatyny
Dżem podgrzewamy. Ciepły dżem miksujemy i przecieramy przez sito. Ponownie podgrzewamy. Do ciepłej masy dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy. Chłodną masę wylewamy na dowolnie przygotowany deser lub ciasto.
Przepis 2
Składniki:
300 g dżemu owocowego np.: truskawkowego
60 g galaretki owocowej
60 ml wody
20 g żelatyny
Dżem i wodę podgrzewamy. Ciepły dżem wraz z wodą miksujemy i przecieramy przez sito. Ponownie podgrzewamy. Do ciepłej masy dodajemy żelatynę i galaretkę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy. Chłodną masę wylewamy na dowolnie przygotowany deser lub ciasto.
Galaretka owocowa do ciast i deserów-praktyczne porady
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj