na słodko10.08.20183960
Lody z cukinii, ricotty i limonki
Smacznego
czytaj przepis

Lato w pełni. Piękna, sierpniowa aura nastraja niezwykle letnio. Z racji upałów szukamy ochłody, orzeźwienia. Wielką popularnością cieszą się lody, domowe także. Jako że ostatnio zasmakowałam w nich, przyrządzam ich różne smaki. Dzisiejsza propozycja jest nietypowa, ale ciekawa. Odważne podniebienia na start! Te lody być może “nie podejdą” smakiem tradycjonalistom, ale z pewnością zaskoczą tych bardziej otwartych na nowe. Próbujcie! Przepis jest niezwykle prosty.

A jak przygotować takie lody?

Składniki

 2 średniej wielkości cukinie

100 g serka ricotta

1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha (dodałam dla koloru)

5-6 łyżek mleka skondensowanego słodzonego

sok z 1/2 limonki

Wykonanie

  1. Cukinię obieram, pozbawiam pestek. Kroje na kawałki i umieszczam w blenderze. Dodaję ricottę, zieloną herbatę, sok z limonki oraz mleczko. Całość blenduję na gładką masę.
  2. Masę przekładam do prostokątnego pojemnika, wyrównuję wierzch.
  3. Pojemnik wkładam do zamrażarki.
  4. Co 30min (w ciągu1,5h) wyjmuję i otwieram pojemnik, aby kilka razy przemieszać masę. Za każdym razem należy ją wygładzić.
  5. Przed podaniem wyjmuję pojemnik, aby lekko odtajał. Wtedy lody łatwiej się nabiorą na łyżkę.
  6. Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Pasta kanapkowa z wędzoną rybą i o mojego gotowania początkach
zapiekanki
Zapiekanka grecka
na słodko
Ciasto bananowo-jabłkowe
Komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.