Lekka, szybka i banalnie prosta przystawka z krewetkami w sosie bazyliowym

Lekka, szybka i banalnie prosta przystawka z krewetkami w sosie bazyliowym

Lato w pełni! Dzięki temu jakoś naturalnie wychodzi nam jedzenie lżejszych dań. Mamy też mniej czasu i chęci na gotowanie – w końcu warto wykorzystać pogodę i aktywnie spędzać czas na zewnątrz! Dlatego mam coś dla leniwych i zabieganych 😊

Koreczki z krewetek, szpinaku i pomidorków z pysznym sosem cudownie pachnącym bazylią 😊

W wersji bardzo dietetycznej bazylię miksujemy z jogurtem i odrobina musztardy, w wersji mniej dietetycznej bazylię możecie zblendować z dobrej jakości oliwą i odrobiną parmezanu – odlot gwarantowany 😊

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie SOS

  1. Oderwij listki bazylii od bałązek, przepłucz je i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładka masę.

Składniki SOS

  • 1 doniczka/pęczek bazylii
  • 2- 3 łyżki jogurtu greckiego lub oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • ½ małego ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru trzcinowego
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu

Wykonanie KORECZKI

  1. Pomidorki i szpinak umyj, osusz na ściereczce.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę masła.
  3. Wrzuć krewetki i smaż przez dosłownie 2-3 minuty.
  4. W międzyczasie wlej na patelnię 2 łyżki białego wina i posyp wszystko szczyptą soli.
  5. Na wykałaczkę nałóż liść szpinaku, nadziej krewetkę, a całość dociśnij pomidorkiem koktajlowym.
  6. Podawaj razem z sosem bazyliowym.

Składniki

  • około 20 krewetek
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 garście szpinaku typu baby
  • odrobina masła
  • odrobina białego wina lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz