piątek, 10 sierpnia 2018

jajka zapiekane w awokado

To śniadanie to dowód na to, że da się pysznie z zdrowo jednocześnie. Kalorii nam tu nie zabraknie, awokado jest baaardzo kaloryczne, ale przy tym szalenie zdrowe, więc możemy jeść bez wyrzutów sumienia, szczególnie że mamy cały dzień na spożytkowanie zjedzonych kalorii :)


Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- sól morska, grubo mielony pieprz
- bazylia/szczypiorek do posypania
- garść pomidorów papryczkowych/koktajlowych
- oliwa z oliwek
- ciabatta


Piekarnik rozgrzewam do 299 stopni bez termoobiegu 
Awokado przekrajam na pół, wyjmują pestkę i łyżeczką powiększam dziurę pozostałą po pestce.

Układam na blasze z piekarnika, w każdą z dziurek wbijam jajko. Oprószam solą i pieprzem. Wstawiam na ok 7 minut. Mój piekarnik właśnie tyle potrzebował, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne, dlatego nie odchodź daleko, bo ten moment łatwo przegapić.

W międzyczasie grilluję pokrojoną w kromki ciabattę, jeżeli nie dysponujesz gilem elektrycznym, wrzuć ją po prostu do piekarnika razem z awokado.

Pomidorki kroję na połówki, posypuję bazylią, przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą.

Smacznego <3 


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design