Babka ta nawet przez  tydzień nie straci smaku i uroku. Bardzo mocno cytrynowa i nic sucha, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix na dole 🙂

babka cytrynowa

Sok z cytryny wycisnąć. Jedną cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.

Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jak masa jest puszysta dodawać po jednym jajku i dobrze je wmieszać.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Wmieszać w masę maślaną, w między czasie wlewać sok z cytryny. Ciasto jest dość gęste, więc dobrze jest użyć robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych.

Formę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec babkę godzinę. Sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia babki. Gdyby jeszcze nie była przepieczona to chwilkę przedłużyć pieczenie.

Chwilkę zostawić w formie, około 10 minut. Następnie wyjąć i zostawić aż całkowicie ostygnie.

Przygotowanie lukru – do cukru pudru powoli wlewać sok z cytryny i mieszać. Dodawać na przemian aż uzyskacie wymaganą ilość lukru. Polać lukrem zimne ciasta i odstawić aż lukier zgęstnieje.

Smacznego.

Wykonanie ciasta w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać masło  i cukier, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta
  • mieszać nadal obroty 5 i co jakiś czas wbić jajko
  • przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, wlać sok z cytryny, wymieszać obroty 6, czas 1,5 minuty. Włożyć kopystkę, pomoże lepiej wymieszać. Możecie raz zatrzymać thermomix i wymieszać ciasto. Gdyby ciasto nie wymieszało się idealnie to zwiększyć trochę czas.
  • dodać skórę z cytryny wymieszać już tylko kopystką