czwartek, 9 sierpnia 2018

Racuszki na kefirze ze śliwką i nutą imbiru


Lekkie racuszki na bazie kefiru, świeżych śliwek, które idealnie komponują się z orzeźwiającym i wyrazistym smakiem imbiru.

Składniki:

600g kefiru
2 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
8 śliwek
masło klarowane do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Kefir zmiksować z jajkami i szczyptą soli, dodać cukier, imbir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

2. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w  plasterki.

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry śliwek, a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie.

4. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz