Owoce są idealnym rozwiązaniem, gdy ma się ochotę na lekki posiłek w upalne dni 🙂 A co powiecie na egzotyczne owoce? Przed Wami proste danie z niewielu składników, lekko słodkie, lekko pikantne, idealne, by szybko przygotować coś rozpieszczającego kubki smakowe.
Żeby dodać wyjątkowości tej kolacji, danie podałam w połówkach ananasa, a do towarzystwa zaprosiłam mocno schłodzony cydr z mrożonymi truskawkami. Efekt? W oczach pojawiają się serduszka 😍
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Oczyść pierś z kurczaka z błonek i pokrój w drobną kostkę. Oprósz go delikatnie solą.
- Ananasa rozkrój na pół, wytnij środek zostawiając trochę miąższu na bokach, by powstały miseczki. Wykrój i odrzuć twardą część. Miękką pokrój w drobną kostkę. Zachowaj sok.
- Obierz imbir i czosnek i zetrzyj na tarce.
- Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
- Jeśli przygotowujesz wersję z ryżem, to teraz jest dobry czas, żeby zacząć przygotowywać wg instrukcji na opakowaniu ;p
- Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyki oleju kokosowego.
- Wrzuć cebulę i smaż około 3 minuty co jakiś czas mieszając.
- Dodaj starty imbir i czosnek i smaż około 1 minutę.
- Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej strony.
- Dodaj kukurydzę.
- Wrzuć ananasa razem z sokiem, dodaj wino, sok z cytryny oraz szczyptę chilli i gotuj przez około 2 minuty co jakiś czas mieszając
- Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z połową szklanki soku ananasowego lub jabłkowego i wlej na patelnię.
- Zagotuj i gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje a pozostałe elementy się rozgotują.
- Przełóż do miseczek z ananasa, posyp czarnuszką i listkami kolendry.
Składniki
- 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w równą kostkę około 1,5 cm
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1 duży ząbek czosnku – starty lub bardzo drobno posiekany
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 1 świeży ananas
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli lub do smaku
- szczypta chili lub do smaku
- kolendra i czarnuszka do dekoracji
- opcjonalnie 100 g ryżu długoziarnistego jako dodatek