Rośną jak na drożdżach - domowe pizzerinki

O jak ja lubię pizzę! Ale szczególnie taką domową. 
Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować domowe pizzerinki dwóch wydaniach. 


Pizzerinki

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30g drożdzy
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju 
Farsz I:
  • sos pomidorowy (zrobiony własnoręcznie lub kupiony z dodatkiem ziół prowansalskich)
  • filet z indyka
  • kukurydza z puszki
  • pieczarki
  • cebula
  • papryka czerwona
  • ser mozzarella 
Farsz II:
  • sos pomidorowy
  • filet z indyka
  • kukurydza z puszki
  • pomidor
  • ser feta 
  • ser mozarella
  • (można dodać brokuła)
Najpierw mieszamy mąkę z solą i cukrem, dodajemy olej. Następnie lekko podgrzewamy mleko i dodajemy drożdże w celu ich rozpuszczenia. Kiedy drożdże będą już rozpuszczone dodajemy całość do mieszanki z mąką. Dokładnie ugniatamy, aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne. Odkładamy je na 45 min. 

W czasie kiedy ciasto rośnie, my możemy zająć się naszymi składnikami na farsz. Wszystko kroimy w dość drobną kostkę. Wszystko zależy od tego jak duże pizzerinki chcemy zrobić. Im mniejsze pizzerinki tym mniejsze kostki. Pieczarki po pokrojeniu polecam poddusić na lekkim ogniu z małą ilością oleju, tak samo z indykiem - warto też dodać przyprawę do drobiu.  

Mój sos pomidorowy, który był bazą pizzerinek został zrobiony z domowego przecieru pomidorowego, zagęszczonego odrobiną przecieru pomidorowego Pudliszki. Dodałam również zioła prowansalskie oraz odrobinę cukru, aby zniwelować kwaskowatość. 

Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozwałkowujemy i formujemy na wymyślony przez nas kształt. Dodajemy nasze ulubione składniki (u mnie farsz I oraz farsz II). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 min. 



Smacznego! 
Ann

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger