Gulasz wieprzowy z papryką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami



Dzień dobry :-) Dziś bardziej męskie danie, choć nie powiem, też zjadłam ze smakiem. Mąż chodził od kilku dni i pojękiwał, że ma ochotę na gulasz. Mimo upałów w końcu mówię, kupuj co trzeba i robimy. Nawet nie było z tym gotowaniem tak źle, a gulasz wyszedł pyszny, więc miałam przynajmniej na dwa dni obiad z głowy :-). Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • około 800 g szynki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 2 większe papryki czerwone
  • 2 większe papryki białe lub zielone
  • 1 słoik ogórków kiszonych (taki litrowy)
  • 2 większe cebule czerwone
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia


1. Na samym początku przygotowujemy sobie bulion. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy na pół, a potem w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, oraz pieczarki, solimy i smażymy. Usmażone przekładamy do większego garnka.
2. Papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w paski i podsmażamy na tej samej patelni co pieczarki. Jak będą w miarę miękkie, przekładamy do pieczarek.
3. Mięso myjemy, kroimy w większą kostkę, na tej samej patelni co smażyliśmy poprzednie składniki rozgrzewamy olej, do miski dajemy kilka łyżek mąki. Mięso dajemy do mąki, żeby go w niej obtoczyć i potem wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu, aż ładnie nam się zarumieni. Usmażone mięso wrzucamy do garna z resztą składników.
4. Do wszystkiego wlewamy bulion, dodajemy cały koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kurkumę, mieszamy. nakrywamy pokrywką i dusimy około 25 - 30 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nam za bardzo nie przywierało. Sprawdzamy też czy mięso jest miękkie. Tak z 10 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojone w paski ogórki kiszone. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)





9 komentarzy:

  1. Wypróbuję przepis już dziś na obiedzie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne danie, bardzo lubię gulasze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie to coś zdecydowanie dla mnie :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki z ziemniakami. Wpadnij i do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie! :)

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię dodatek ogórka w mięsnych daniach. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To moje ulubione składniki na smaczny gulasz. Wspaniale smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi... Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger